Mesane Kanseri
Sağlığınızı ihmal etmeyin! Hemen bir danışma planlayarak uzman doktorlarımızla görüşün.
Sağlığınızı ihmal etmeyin! Hemen bir danışma planlayarak uzman doktorlarımızla görüşün.
Mesane kanseri, mesanenin iç yüzeyini döşeyen hücrelerin kontrolsüz büyümesi sonucu oluşan bir kanser türüdür. Mesane, idrarın böbreklerden süzülüp depolandığı ve daha sonra vücuttan atıldığı bir organdır. Mesane kanseri genellikle mesanenin iç yüzeyini döşeyen hücrelerde (ürotelyal hücreler) başlar. Erken evrelerde tespit edildiğinde tedavi şansı yüksektir, ancak tekrarlama riski de yüksektir.
Mesane kanserinin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı risk faktörleri bu hastalığın gelişme olasılığını artırabilir. Başlıca nedenler ve risk faktörleri şunlardır:
Mesane kanseri erken evrelerde çok belirgin belirtiler göstermeyebilir, ancak ilerledikçe şu belirtiler ortaya çıkabilir:
Böbrek kanserinin tanısı, belirtiler, fiziksel muayene ve bir dizi test ve görüntüleme yöntemi ile konur. Tanının kesinleşmesi için kanserli hücrelerin varlığını gösteren çeşitli yöntemler kullanılır. İşte böbrek kanserinin tanısında kullanılan başlıca yöntemler:
Doktor, hastanın belirtilerini ve sağlık geçmişini sorgular. Mesane kanseri şüphesi varsa ek testler yapılır.
İdrarda kan olup olmadığını kontrol etmek için yapılır. Ayrıca, idrardaki kanser hücrelerini tespit etmek için sitoloji testi yapılabilir.
Mesane kanserinin kesin tanısı için kullanılan en yaygın yöntemdir. İnce bir tüp (sistoskop) idrar yolundan mesaneye sokularak doktorun mesane içini görmesine olanak tanır. Şüpheli bir alan bulunursa biyopsi alınarak kanser hücreleri mikroskop altında incelenir.
Mesanenin ayrıntılı görüntülerini elde etmek ve kanserin diğer organlara yayılıp yayılmadığını incelemek için kullanılır.
Damar yoluyla bir boya verilerek böbrek, üreter ve mesanenin röntgen görüntüleri alınır.
Mesanede şüpheli bir kitle veya hücre bulunursa, biyopsi yapılarak dokunun mikroskop altında incelenmesiyle kesin tanı konur.
Mesane içi (intravezikal) uygulanan immünoterapiler, erken evre mesane kanseri tedavisinde yaygın olarak kullanılır. En yaygın kullanılan ilaçlardan biri BCG aşısıdır. Bu tedavi, mesane içindeki kanser hücrelerini yok etmek için bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ameliyat olamayan hastalarda veya tümörün küçültülmesi amacıyla kullanılabilir.
Bazı hastalarda kanser hücrelerine yönelik belirli hedeflere yönelik tedavi seçenekleri kullanılabilir. Bu tedaviler genellikle daha ileri evre mesane kanserinde uygulanır.
Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır!
Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır.
Tedavi amaçlı kullanmayınız ve/veya kullandırmayınız.
Tanı, teşhis, tedavi yöntemi için lütfen doktorunuza danışınız.
Tüm Hakları Saklıdır. © 2024 | Ürolog Operatör Dr. Mehmet Çelimli | Localveri İzmir Web Tasarım